Els Ports

La terra va envermellint a mesura que deixem la plana i ens acostem als Ports. I a mesura que guanyem alçada, si alcem el cap veiem tots els colors del verd en les fulles dels arbres, carrasques, pins, avellaners, faigs, etc. L’aire refresca i s’esmola; i la cabra hispànica xiula avisant de la nostra presència. Els Ports són una joia natural compartida entre València, Aragó i Catalunya. El Parc Natural català es reparteix entre la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià.

 

MAS DE BARBERANS

 

Enclavada just a la falda dels Ports, aquesta població constitueix un dels millors miradors de la comarca. Els carrers es disposen seguint el relleu de la muntanya, escalonats, inclinats sobre el mar d’oliveres de la plana. Els seus habitants han viscut, tradicionalment, de l’agricultura, però per la proximitat als Ports, també, han estat importants la ramaderia de cabres i ovelles, i l’artesania de la pauma o margalló, les fulles del qual trenaven en “llates” per després modelar en forma de cabassos, sàrries, ventadors, balances... Encara avui hi podem comprar aquesta mena d’artesania, així com altres productes típics: l’oli i la mel.

Festes a Mas de Barberans:

  • Festes Majors de Sant Marc (25 abril)

 

LA SÈNIA

 

És coneguda com “la ciutat dels mobles”, és certament el municipi industrialment més actiu de la comarca. Tot i així, si caminem per la part antiga de La Sénia i ens perdem per la trama del seus carrers estrets, podem evocar el traçat urbà àrab o viatjar en el temps fins els segles XVII i XVIII, que és quan es va aixecar l’església de Sant Bartomeu. Si ens trobem a La Sénia el 3er diumenge de setembre, veurem com la processó de la patrona desfila per damunt de catifes de serradures de mil colors que han creat els mateixos veïns.

La població conserva també nombrosos molins paperers i fariners a la vora del riu de la Sénia, dels quals el molí de la Vella n’és un excel·lent exemple, ja que ha estat rehabilitat.

Festes a La Sénia:

  • Festa de St Gregori (2a setmana de maig)
  • Festes Majors de Sant Bartomeu (24 d’agost)
  • Festa de la Ma de Déu de Pallerols (3er diumenge de setembre)

 

NOTA GASTRONÒMICA

La cuina aquí és igual a la de la Plana, però excepcionalment podem trobar alguns plats de caça major, com la cabra salvatge o el senglar.

A tota la comarca es pot trobar una gran varietat de postres i dolços: els pastissets, el menjar blanc, les coques de sagí, el panoli, les orelles de burro, els cocs, les borraines amb mel...

 

Col·labora