La costa de la comarca del Montsià s’estén llarga i lànguida, i ofereix moltes i diverses possibilitats de tranquillitat al llarg de les seves platges i pobles encisadors. Com si volgués protegir aquest lloc de calma, la serra del Montsià s’alça majestuosa com una gran balconada sobre el mar presidida pel cim de La Torreta, a 765m d’alçada. Sabent que a la tornada ens espera la recompensa d’un bon bany i una bona taula, la Serra ens anima a què la coneguem de prop recorrent els seus camins.
LA RÀPITA |
És un nucli d’origen musulmà com testimonia la paraula Ràpita, que deriva de ribat. Segles més tard, en temps del rei Carles III, va ser objecte d’un projecte que l’havia de convertir en un dels ports més importants per al comerç amb Amèrica. Tot i que el pla no es va arribar a executar mai, la Ràpita manté d’aquella època bona part de la seva estructura urbana i diverses mostres d’arquitectura neoclàssica, així com les restes de l’antic canal de Navegació i dels magatzems auxiliars, transformats posteriorment. Com a mostres del projecte reial podem visitar la plaça de Carles III i l’Església Nova, un edifici inacabat que es troba a la vora de la carretera que surt de la població en direcció a Alcanar. Abans de marxar, però, és imprescindible una passejada pel port, ja que és el port amb major nombre d’embarcacions de pesca de Catalunya, aquí podem assistir a la subhasta de peix que té lloc cada tarda a la llotja o visitar les drassanes on fa uns anys encara es construïen de forma artesana, vaixells de fusta per a la pesca. També mereix una aturada la Collecció de Ciències Naturals Alfacs (Arsenal, s/n tel. 977 74 02 55). Festes a la Ràpita:
|
PUJADA AL MIRADOR DE GUARDIOLA |
Enfilant-nos només una mica per la falda de la serra del Montsià arribem fins al mirador de Guardiola. S’hi accedeix pel camí que puja pel costat del camp d’esports de la Ràpita i un cop dalt, obtenim una magnífica vista de la part dreta del Delta, del Port dels Alfacs, el Trabucador i la Punta de la Banya. Si hi pugem a mitja tarda podem veure l’espectacle de l’entrada de les barques de pesca a port.
|
LES PLATGES |
La costa del Montsià ofereix platges d’arena fina i d’altres de rocalloses i de codolars, que s’estenen al llarg de tot el litoral. Si volem fer de les platges l’objectiu principal de la nostra visita, podem fer nit en una gran varietat d’allotjaments.
A les costes del Delta, dins del Parc Natural, trobem la platja nudista del Serrallo just al sud de la Gola de Migjorn. A continuació hi ha la platja dels Eucaliptus i, ja a tocar del Trabucador, la platja de L’Aluet. A la Ràpita, passat el port, podem gaudir de la platja de Garbí i la platja de les Delícies. I seguint cap el sud tenim la platja del Ciment i la platja de Maricel, abans d’arribar a Les Cases d’Alcanar; i passat aquest nucli, la platja de les Cases, la platja de Marjal i la platja del Camaril.
|
LES CASES D'ALCANAR |
Aquest és un barri pescador que, tot i que la comarca sencera ha viscut els últims anys un augment notable de turisme, manté el seu sabor mariner que llueix especialment en el blanc de les cases i en els plats dels seus restaurants. Festes a Les Cases d’Alcanar:
|
ALCANAR |
Alcanar se situa a 3 km de la costa, però de ben segur des d’època àrab i també des que va ser donada pels hospitalers l’any 1238, l’activitat principal dels seus habitants ha estat l’agricultura, especialitzada en els cultius de tarongers i mandariners. Del què havia estat la muralla que la tancava només queda la Torre del carrer Nou, prop de l’Església de Sant Miquel, de la qual destaca la seva portalada renaixentista. Podem observar l’aspecte fortificat propi de les poblacions costaneres sotmeses als atacs piràtics. A Alcanar, cal no oblidar-se de visitar la Casa del Marquès de les Atayuelas i la Casa d’Oconnor d’aires modernistes, aquesta última que es troba a la vora de l’ajuntament ha estat rehabilitada per acollir una mostra museística de la història d’Alcanar, així com d’exposicions temporals. Sortint d’Alcanar per la carretera que porta a Ulldecona, trobem a mà dreta un trencant que porta fins l’ermita del Remei. El conjunt del santuari de la Mare de Déu del Remei, que va ser construït entre els segles XVI i XVII, aplega el temple i una hospederia. Dins l’hospederia podem contemplar un mosaic que representa la batalla de Lepant i, a l’exterior, es gaudeix d’una excellent panoràmica de la costa. Al costat de l’ermita es troba el poblat ibèric de la Moleta del Remei: un important conjunt arqueològic en el que les excavacions han descobert les fortificacions de l’entrada, el traçat dels carrers, de les cases i d’altres edificis singulars. Es troba obert al públic i la visita permet descobrir l’urbanisme, l’economia, la societat, la religió, etc. dels ilercavons, tribu ibèrica que poblava el territori (Tel. 629 75 01 16). Festes a Alcanar:
|
NOTA GASTRONÒMICA
A la cuina de la costa destaquen els rossejats i la paella marinera, així com els suquets, les graellades o les freginades de peix; i tota mena de marisc: llagostins, escamarlans, cargols de mar, canyuts...