Reunió de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya a l’Arxiu del Montsià a Amposta en la seva nova etapa

22/06/2018 Actualitat

Reunió de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya a l’Arxiu del Montsià a Amposta en la seva nova etapa

El divendres 15 de juny va tenir lloc la reunió de coordinació de la Xarxa d'Arxius Comarcals de Catalunya (XAC). La reunió es va celebrar a l'Arxiu Comarcal del Montsià, a Amposta, i va congregar a una quarantena de professionals del sector. La jornada va començar amb la benvinguda de la presidenta del Consell Comarcal del Montsià, Sra. Carme Navarro, la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Amposta, Inés Martí, i el director dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l'Ebre, Ferran Bladé.

Tots ells van destacar aspectes relacionats amb el funcionament de la XAC i, especialment, l'estabilitat aconseguida des de fa pocs mesos a l'Arxiu Comarcal del Montsià amb la creació i dotació de la plaça de direcció de l'arxiu, fruit de l’acord entre el Consell i el Departament de Cultura, i que permet seguir treballant en la gestió, protecció i difusió del patrimoni documental de la comarca. 

Finalment, es va encoratjar als assistents a seguir treballant com una xarxa que vetlla pel patrimoni documental de cada comarca i dona suport tècnic a totes les administracions del territori.

A continuació, es van tractar els diversos punts de l'ordre del dia. En el primer, es va presentar el projecte d'elaboració del Catàleg de procediments de la XAC que permetrà normalitzar els procediments de gestió interna més utilitzats pels arxius. En el segon, es van concretar alguns aspectes tècnics de l'execució del pressupost, mentre que en el tercer punt de l'ordre del dia, es van mostrar els treballs de disseny i arquitectura de l'apartat de transparència i govern obert en el portal web de la XAC.

Per últim, es van visualitzar les versions beta de 4 visites virtuals als arxius de la Conca de Barberà,  Garrotxa, Maresme i Arxiu Històric de Lleida, a través de les quals es pot accedir a aquests arxius a partir de la plataforma 'Street View' de Google i, també, d'un recorregut virtual que ofereix la possibilitat de descarregar-se diferents documents, accedir a les bases de dades i cercadors o gaudir de les exposicions i productes virtuals dels arxius. També es va apuntar la voluntat del servei de Coordinació General d'Arxius de signar un conveni entre el Departament de Cultura i el Centre de Visió per Computador per activar el projecte de visió per computador relacionat amb fotografia.

Finalment, en el torn obert de paraules es van comentar alguns aspectes relacionats amb el desplegament final de la XAC, a la qual només li resten 2 arxius per ser completada i la intenció del Departament de Cultura d'impulsar el Pla d'Arxius i Gestió Documental.

 

Amposta, Montsià, 21 de juny de 2018

Col·labora