Els consells comarcals del Baix Ebre i Montsià reclamen a l’Estat que es reuneixi amb el territori per debatre el Pla de Protecció del Delta

05/02/2021 Actualitat

Els consells comarcals del Baix Ebre i Montsià reclamen a l’Estat que es reuneixi amb el territori per debatre el Pla de Protecció del Delta

Des de les presidències del Consell Comarcal del Baix Ebre i del Montsià considerem totalment inacceptable el Pla de Protecció del Delta de l’Ebre que ha publicat el Ministeri per la Transició Ecològica (MITECO) del govern de l’Estat espanyol. Una proposta que denota un desconeixement absolut de la situació del Delta, que no garanteix la seva supervivència, ans al contrari, el deixa morir a poc a poc.

L’única estratègia que planteja el Pla del MITECO és una reculada de terreny, així es preveu que un total de 832 hectàrees passin ser de domini públic i es vagin perdent per l’erosió marina. Això vol dir acabar perdent més de 800 hectàrees d’espais naturals d’un extraordinari valor natural i d’espais cultivats en aquests moments per arrossars, que són una de les pedres angulars del sector primari ebrenc.

Aquest és un pla negligent amb els acords de la Taula de Consens pel Delta i que obvia la participació de les administracions i les associacions del territori.  Un plantejament que dona l’esquena a la societat i a l’essència natural del Delta sense tindre en compte les greus conseqüències que suposarà mediambiental i socioeconòmicament als nostres municipis.

Després del fort temporal Glòria institucions, científics i sectors afectats ens vam reunir per establir actuacions de preservació del Delta, tenint en compte les opinions de tots els sectors afectats. Unes propostes consensuades i presentades pel territori que han sigut invisibles per al MITECO.

És per això que els Presidents dels Consells Comarcals del Baix Ebre i del Montsià, en nom de les respectives corporacions, exigim al Ministeri per la Transició Ecològica una reunió immediata amb els representants de les administracions del territori i la Taula de Consens, amb l’objectiu de debatre el pla d'actuació que s'ha pactat per part de les administracions catalanes, que té com a prioritat l’aportació de sediments. Cal fixar de manera urgent un calendari per actuar en contundència.

Col·labora