Transició nuclear justa, més flexibilitat en la nova llei de residus i sòls contaminants i un servei de trens competitiu i equilibrat a les Terres de l’Ebre, temes centrals del ple comarcal del Montsià

21/10/2022 Ple

Transició nuclear justa, més flexibilitat en la nova llei de residus i sòls contaminants i un servei de trens competitiu i equilibrat a les Terres de l’Ebre, temes centrals del ple comarcal del Montsià

El ple comarcal del Montsià aprova la moció presentada pel grup comarcal d’ERC-AM que exigeix al Govern espanyol planificar una transició justa de les zones nuclears catalanes abans que acabi la vida útil de les centrals. «Els territoris propers a les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs segueixen amb preocupació l’anunciada finalització de la vida útil d’aquestes centrals,prevista a partir del 2030, ja que, actualment, és la gran font d’ingressos d’aquests pobles. I a data d’avui, cap govern de l’Estat ha presentat cap Pla de Transició nuclear o justa per a les zones nuclears» remarca, Alfred Paredes Poy, conseller comarcal d’ERC-AM del Montsià. La moció ha estat aprovada amb els vots a favor de l’equip de govern (ERC-AM), En Comú Guanyem i la consellera no adscrita i les abstencions de Junts i els vots en contra de Candidatura de Progrés.

Durant la sessió plenària també s’ha aprovat una altra moció de l’equip de govern, aquest cop, amb els vots a favor de Junts, En Comú Guanyem, la consellera adscrita  i l’abstenció de Candidatura de Progrés. En aquesta ocasió, des d’ERC-AM demanen al govern espanyol que modifiqui la nova llei residus i sòls contaminants per tal que la pagesia pugui continuar efectuant les cremes segures de les restes vegetals als mateixos camps de conreu. «Això limita i prohibeix que els pagesos puguin continuar fent les cremes de restes vegetals agràries i silvícoles als seus propis camps de conreu, com tota la vida s’ha fet. A més, l’acumulació de restes vegetals als camps suposa incrementar el perill d’incendis en aquests conreus, moltes vegades, envoltats de bosc», apunta Alfred Paredes Poy, conseller comarcal d’ERC-AM del Montsià. Qui també ha criticat que la normativa no preveu cap termini d’adaptació ni cap ajuda que permeti als afectats comprar la maquinària i adaptar-la a la nova proposta.

La moció presentada pel grup comarcal d’En Comú Guanyem en la necessitat de tenir un servei de trens competitiu i equilibrat a les Terres de l’Ebre s’ha aprovat per unanimitat. El seu portaveu, Pau Garcia, ha explicat que en aquesta moció s’insta a la Generalitat de Catalunya a restablir el funcionament del tren Avant a les estacions de Tortosa i l’Aldea-Amposta amb Barcelona. A més, es demana que l’estació de l’Aldea-Amposta-Tortosa sigui una intermodel amb una bona connexió amb d’autobusos i amb horaris coordinats de tren i busos.

Durant la sessió plenària també s’ha aprovat el conveni Contracte Programa 2022-2025 entre el Departament de Drets Socials i el Consell Comarcal del Montsià amb un import total de 2.584.467,74 euros. A més, s’ha fet dació de compte de les línies fonamentals del pressupost de 2023, dels decrets de presidència i dels acords adoptats per la Junta de Govern, entre d’altres.

Col·labora