L'arxiu Comarcal del Montsià presenta la programació d'activitats culturals per a la tardor

24/09/2015 Cultura

L'arxiu Comarcal del Montsià presenta la programació d'activitats culturals per a la tardor

Amb aquesta programació enceta un servei de difusió cultural anomenat Tardes a l’Arxiu. 

L’Arxiu Comarcal del Montsià ha organitzat un seguit d’activitats culturals per a  la propera tardor que tindran lloc a partir d’aquest setembre i s'allargaran fins al proper mes de desembre. La voluntat de l'Arxiu és oferir un servei cultural a la ciutadania amb activitats relacionades amb els arxius i la recerca documental a través de l'estudi de la història, majoritàriament del territori però també dins d'un context nacional i internacional. I és que el coneixement del passat es fonamenta en gran mesura en la recerca documental de fonts primàries.

Programació

Algunes d'aquestes activitats centrades amb el territori són la presentació de l’última publicació del Catedràtic d’Història Contemporània, Josep Sánchez Cervelló, titulada Les guerres napoleònica i carlistes a la frontera de Catalunya, País Valencià i Aragó (1808-1936), amb la qual contribueix a pal·liar l’escassa informació que es té sobre els conflictes del segle XIX i primera meitat del segle XX en aquest territori i també explica els motius pels quals el carlisme d’aquest territori no ha assolit historiogràficament la importància que realment va tenir. La presentació tindrà lloc el proper 25 de setembre a les 19,30 h a la sala polivalent del mateix Arxiu, on tindran lloc la resta d’activitats. 

Una altra activitat en aquest mateix sentit és la projecció i posterior col·loqui amb l’autor  del documental “La batalla de la memòria”, de Mario Pons, documental que pretén explicar què ha quedat en la consciència de la gent de l’Ebre d’una de les batalles més cruentes de la Guerra Civil com va ser la batalla de l’Ebre. El documental dóna veu a testimonis dels dos bàndols i alhora que fa una reflexió sobre la universalitat de la violència. La projecció tindrà lloc el dia 6 de novembre a les 19 h.

Altres activitats que s’emmarquen dins el context nacional són la projecció del documental “Lo últim citi” produït pel Servei d'Arxiu de la Federació Catalana de Monges Benedictines i el posterior col·loqui amb les seves responsables. El documental se centra amb els fets ocorreguts durant la Guerra de Successió tot analitzant les vivències de dos monestirs de monges benedictines (Sant Pere de les Puel·les i Santa Clara de Barcelona) reflectides a la documentació dels seus arxius. Aquesta projecció tindrà lloc el dia 23 d’octubre a les 19 h. 

També en aquest context nacional se situa la presentació de la publicació Reporters gràfics. Barcelona 1900-1939, obra que recupera l’obra de 32 fotoperiodistes de la Barcelona de principis del segle XX amb un recull de més de 400 imatges i un centenar de documents personals en la majoria dels casos inèdits. Per tant, la publicació treu a la llum una perspectiva desconeguda de Barcelona a través de la imatge de ciutat que es va difondre als diaris i revistes de l’època. Es presentarà el dia 11 de desembre a les 19 h.

Amb aquesta programació de tardor l'Arxiu Comarcal del Montsià enceta el servei de difusió cultural anomenat “Tardes a l'Arxiu”, amb la intenció d’apropar l'Arxiu a la ciutadania i ser un espai participatiu d'intercanvi de coneixements i d'inquietuds culturals on la recerca documental i la valoració del patrimoni documental com a font de cultural tinguin el seu protagonisme.

 

Col·labora