El president del Consell Comarcal del Montsià compareix a la Comissió d'Estudi sobre la Protecció del Delta de l'Ebre al Parlament de Catalunya

21/04/2022 Actualitat

El president del Consell Comarcal del Montsià compareix a la Comissió d'Estudi sobre la Protecció del Delta de l'Ebre al Parlament de Catalunya

Aquesta setmana el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig Castell, ha comparegut a la Comissió d'Estudi sobre la Protecció del Delta de l'Ebre al Parlament de Catalunya en la que ha reclamat establir un calendari per començar a executar les obres que han de protegir el delta.

Fent referència a una cita de Pau Casals iniciava la seva intervenció dient: «per superar els grans reptes de país, cal que cadascú des del seu lloc actuï de forma coordinada, eficient, harmonitzada i coherent com els músics d’una orquestra». Feia així una comparació entre les diferents institucions i el Ministeri d’Espanya assegurant que és qui ha de dirigir l’obra perquè sigui una realitat i exigint que marqui un calendari, aboqui recursos i executi.  

Durant la compareixença també remarcava els quatre espais naturals més vulnerables a desaparèixer segons un estudi del projecte Life Ebre. «La platja dels Eucaliptus, un paradís natural a Amposta; l’Illa de buda a Sant Jaume d’Enveja, l’illa més gran de Catalunya; la barra del Trabucador de la Ràpita, la imatge més icònica del Delta de l’Ebre i la badia dels Alfacs, també a la Ràpita, el port natural més gran d’Europa» comentava Roig.

Reclamava també que cal buscar alternatives, i que per protegir la Badia del Alfacs, ja n’hi ha, fent referència al camí de guarda. Una obra per contenir els efectes les pujades del mar que està dissenyada amb el projecte executiu preparat i que només necessita executar-se. Per la resta d’indrets, demanava seguir l’exemple d’Holanda aportant sorra a les zones inundables en dragues hidràuliques de succió. «Uns vaixells que agafen la sorra del fons i la propulsen fins a la platja, són les mateixes dragues que han creat la famosa illa de la Palmera a Dubai, son escenaris diferents, a Dubai han creat una illa per un objectiu únicament comercial i a casa nostra es tracta de reconstruir un dels ecosistemes més importants de l’Europa occidental», explicava el president del Consell Comarcal del Montsià mentre assegurava que el cost social que suposa la inacció és molt major que el cost de l’execució.  

Podeu escoltar la intervenció aquí

 

Col·labora