El Museu de les Terres de l’Ebre presenta la programació d’activitats de 2016

09/02/2016 Cultura

El Museu de les Terres de l’Ebre presenta la programació d’activitats de 2016

 

El Museu de les Terres de l’Ebre ha presentat en una roda de premsa la programació anual i la Memòria 2015. Per aquest 2016, el programa del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre inclou 70 activitats públiques: 30 en els municipis del Consorci i 40 a Amposta (d’aquests, vuit són activitats de l’Antena de la URV i sis del Centenari de la Lira Ampostina). De totes aquestes activitats que es realitzaran a Amposta en destaquen les exposicions “El sexe a l’època romana”, “Cent anys del Vapor Anita (1015 – 1925), la mostra commemorativa del Centenari de la Lira Ampostina, “L’Ebre, un riu de peixos” en el marc del programa Migratoebre amb l’IDCE i la Fundació La Pedrera, “El Cinema a les Terres de l’Ebre” i “Col·leccionar passions: Salvador Cardero i el Grup de Recerca Científica de les Terres de l’Ebre”. 

Pel que fa a les activitats organitzades per Consorci als altres municipis que en formen part, en destaquen: XIV Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre (Alcanar), l’exposició “Plomes i colors. Il·lustradors d’aus a les Terres de l’Ebre” (Sant Carles de la Ràpita), “Cent anys del vapor Anita” i 5è Testing de Biodiversitat de les Terres de l’Ebre (Sant Jaume d’Enveja) i l’exposició fotogràfica en el marc del Festival “Ebre, Art & Patrimoni (Santa Bàrbara)

 

Entre els projectes de renovació museística hi ha:

 • Incorporació de noves col·leccions a l’exposició permanent d’arqueologia del MTTE i nous continguts a la sala de l’Ebre.
 • Incorporació d’un nou mòdul d’audiovisuals al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara.
 • Incorporació de mobiliari a l’equipament de la barraca del CI de les Barraques del Delta de Sant Jaume d’Enveja.
 • Renovació de la senyalització del poblat iber de la Moleta del Remei d’Alcanar a càrrec del Museu Arqueologia de Catalunya.
 • Actuacions en la conservació preventiva de les col·leccions del Museu de la Mar de l’Ebre de Sant Carles de la Ràpita. 


Activitats tècniques a destacar:

 • Col·laboració en el programa de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE) que promou la Direcció General de Cultura Popular.
 • Estudi de les varietats locals de les fruites i hortalisses de les Terres de l’Ebre.
 • Dos estudis de recerca etnològica en curs i la convocatòria de dos noves beques per a finals de 2016.
 • L’estudi “El III mil·leni a les Terres de l’Ebre”, juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona.
 • Declaració de les coeteres del Delta com a  Zona d’Interès Etnològic (ZIE).
 • Nou projecte de Mercat Ibèric a Alcanar.
 • Publicació de les actes de les Jornades d’Etnologia (2012, 2013, 2014, 2015).


A més d’altres programes:

 • Renovació de l’encàrrec del Servei d’Atenció Museística (SAM). El Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre va rebre l’encàrrec directe l’any 2009 del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per a prestar servei a la resta dels equipaments patrimonials de les Terres de l’Ebre. Així doncs, el museu gestiona diversos serveis en favor del propi Departament i el servei el Museu de Tortosa (Tortosa), el Museu de Ceràmica Popular (Ametlla de Mar), el Museu de la Pauma (Mas de Barberans), el COMEBE(Corbera d’Ebre), el Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera (La Galera) i el Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre Abrics de l’Ermita (Ulldecona).
 • Préstec d’infraestructura.
 • Cessió d’espais.
 • Projecte “Escola amiga” i la preparació de nous materials didàctics per a tots els equipaments que formen part del Consorci.

 

MEMÒRIA 2015

 • L’any 2015 el total de visitants i usuaris del Museu en la seva seu a Amposta ha estat de 17.031. La mitjana de visitants i usuaris anuals al Museu és de  15.700 pax/any; si descomptem els anys que ha estat parcialment tancat per les obres d’ampliació, la xifra és de 23.000 pax/any. La xifra d’usuaris totals incloent els actes realitzats fora del Museu ascendeix a 21.014.
 •  La mitjana de visitants d’exposicions temporals és de 10.500 pax/any. La mitjana d’assistents a actes propis és de 65 pax/acte. La mitjana d’usuaris d’altres serveis (estudis col·leccions, mediateca, etc.) és de 455 pax/any. La mitjana d’assistents a actes organitzats al museu per altres entitats és de 605 pax/any i de 40 pax/acte.
 • L’ANY 2016, 6.539 persones han utilitzat el servei de visites guiades, itineraris i tallers. La mitjana d’usuaris anuals del servei educatiu i turístic és de 4.377 persones/any.  El total d’usuaris des del 2003 és de 73.931 persones, repartits en 1.925 grups (755 en visites guiades, 780 en itineraris i 390 en tallers didàctics).
 • L’any 2015 el total d’activitats publiques del Consorci, ha estat de 51 activitats o cicles d’activitats. La mitjana anual d’activitats públiques sense desglossar és de 31,5 activitats (si desglossem cicles de conferències, sessions de cursos, cinema, etc., resulta una mitjana superior a 1 activitat per setmana). D’aquestes activitats públiques s’han realitzat des del 1984: 600 a Amposta, 300 a la resta de poblacions del Montsià, 70 a la resta de les Terres de l’Ebre i 25 a la resta de Catalunya. Aquestes activitats han estat realitzades en col·laboració  amb 348 entitats de 76 poblacions diferents.
 • L’any 2015 el Consorci ha cedit espais propis a 17 activitats organitzades per altres entitats. A part, s’han efectuat com a mitjana 9 actes/any, mitjançant la cessió d’espais del Museu a d’altres entitats. De la cessió d’espais, s’han beneficiat un total de 78 entitats i col·lectius del territori.
 • Al llarg de l’any 2015 s’han desenvolupat 21 projectes d’activitats tècniques per part del Consorci. Fins ara i des del 1984, s’han realitzat de mitjana 17,5 activitats científico-tècniques anuals i, en total, arriben a les 27 activitats anuals si sumem projectes museístics i informes menors. L’àmbit del contingut d’aquestes activitats ha estat: 104 articles i comunicacions, 96 estudis, 45 projectes museístics, 39 intervencions arqueològiques, etc.
 • L’any 2015 el Consorci ha acollit 27 estades de pràctiques o de voluntariat. S’han dut a terme de mitjana 6,5/any estades en pràctiques o de voluntariat des del 1984. El museu ha estat pioner en desenvolupar programes de voluntariat amb els col·laboradors o programes de FP Dual amb el Departament d’Ensenyament. El museu a més compta amb 306 amics i col·laboradors registrats
 • La documentació dels fons del Consorci el 2015 ha estat de 913 objectes documentats. Les col·leccions del Museu són les més importants de les Terres de l’Ebre i es troben en relació a cadascuna de les disciplines pròpies (arqueologia, etnologia i natura) entre les 10 primeres de Catalunya. Els ingressos de fons es situen al voltant de 1.000 objectes/any i la documentació al voltant de 975 objectes/any.
 • L’any 2015 s’han efectuat 27 préstecs de lots d’infraestructura (expositiva, per actes, etc) per part del Consorci. Fins ara s’han cedit anualment uns 22,5 lots d’infraestructura/any de mitjana S’han beneficiat de la cessió 146 entitats de 29 poblacions del territori que han pogut realitzar , amb aquesta infraestructura, un total de 671 activitats culturals.

 

Col·labora