El Montsià recull 1.600 kg de brossa de l'entorn durant la setmana de la natura

10/06/2021 Actualitat

El Montsià recull 1.600 kg de brossa de l'entorn durant la setmana de la natura

Envasos, llaunes, cigarretes, i un infinit de residus més són els que s’han recollit a diferents espais naturals de la comarca del Montsià durant la setmana de la Natura. En total han estat 1.600 kg de brossa.

Alcanar, Godall, Sant Jaume d’Enveja, Freginals, Amposta i Santa Bàrbara són alguns dels municipis inscrits al repte Montsià Clean Up Challenge de la iniciativa Catalunya Clean Up Challenge que han organitzat diferents neteges solidàries durant els darrers dies.

Alcanar va organitzar una sortida de neteja al litoral de les Cases durant el cap de setmana del 24 de maig. En total hi van participar una cinquantena de persones i es van recollir més de 300 kg de brossa entre les més de 1.800 peces que es van agafar a la platja de les Cases, el Marjal i l'Estanyet.

Sant Jaume d’Enveja va ser l’altre municipi que va organitzar la marxa solidària el primer cap de setmana de la Natura. Mig centenar de persones, entre elles de la Fundació Diagrama i l’Escola Sant Jaume, van acudir al passeig fluvial on es van recollir aproximadament 300 kg de residus.

Per la seva banda, Amposta i Santa Bàrbara van organitzar les eco-marxes el 5 de juny, coincidint en el dia Mundial del Medi Ambient. La capital de comarca va escollir fer la neteja a l’Ermita del Monstià on es van recollir 235 kg de brossa entre la quarantena de persones participants. A Santa Bàrbara va ser on més quilos de residus es van recollir, en total en van ser 400 i més de 2.000 peces en un tram d’un quilòmetre del canal Xerta-Sénia.

Freginals va organitzar la marxa solidària el diumenge 6 de juny pel voltant del municipi en la qual es van recollir 342 kg de brossa entre la vintena de persones participants. Godall, unit també al repte Montsià Clean Up Challenge, va organitzar la marxa amb infants i joves que van treure 20 kg de residus de l’entorn.

Cal destacar també que aquesta iniciativa es va traslladar als centres educatius amb l’objectiu d’aconseguir una visió de 360 graus.  «Ensenyar i educar els més petits fa que els seus familiars també caminin en la mateixa direcció. Perquè, al final, s’està duent a terme una campanya per recollir la brossa que ens trobem a la natura, que òbviament és necessària, però l’objectiu principal és fer pedagogia per evitar que la gent llenci els residus a l’entorn», apunta Miquel Subirats, conseller comarcal de Medi Ambient al Montsià.

El repte Montsià Clean Up Challenge ha vingut per a quedar-se i la idea és que la gent també hi participi a títol individual. «No fa falta organitzar una macro neteja popular de dos o tres hores, simplement és incloure a la nostra rutina l’acció de recollir residus quan anem, per exemple, a passejar amb la nostra mascota o a la platja. Recollir quatre peces pot semblar insignificant, però és tot el contrari, perquè són quatre peces d’una persona, d’una altra, d’una altra... és l’efecte papallona i això és el que ens permet l’aplicació litterati», apunta Robert Garcia, impulsor de la iniciativa Catalunya Clean Up Challenge.

El repte Montsià Clean Up Challenge ha tingut molt bona acollida, amb una fita inicial de 20.000 peces recollides ja en porta més de 24.000. « És un orgull per l’ens comarcal poder fer de nexe d’unió entre els diferents municipis del Montsià amb el repte Montsià Clean Up Challenge perquè estem aconseguint que la comarca camini cap a una mateixa direcció, cap al respecte de la natura i de tot allò que ens envolta», valora el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig.

De fet, ja s’hi han adherit 12 dels 13 municipis de la comarca i es preveu que en els propers dies ja hi formin part totes les poblacions del Montsià.

Aprèn a utilitzar l’app a través d’aquest vídeo

Col·labora