El Consell Comarcal del Montsià, seu de la 1a trobada de la Taula Institucional Reconnecta’t, la iniciativa que pretén eradicar la pobresa energètica al Montsià

12/11/2021 Serveis Socials

El Consell Comarcal del Montsià, seu de la 1a trobada de la Taula Institucional Reconnecta’t, la iniciativa que pretén eradicar la pobresa energètica al Montsià

El Consell Comarcal del Montsià acull la primera Trobada de la Taula Institucional Reconnecta’t. La iniciativa, impulsada entre l’ens comarcal, la Cooperativa EPI (Energia per la Igualtat), la Cooperativa FITES Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta, pretén disminuir la vulnerabilitat energètica al Montsià. «Estem aquí per eradicar la pobresa energètica, i és un orgull aquest binomi que estem fent entre l’administració pública i l’empresa privada», apuntava el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig, durant la presentació de la trobada.

«La vulnerabilitat energètica neix a conseqüència del problema actual en el que es prioritza el capital i no les persones. Hem detectat que no hi ha cap projecte conjunt a la comarca, ni a nivell de Terres de l’Ebre, per posar en comú els nostres coneixements i oportunitats i ajudar així a les persones en situació de vulnerabilitat energètica», afegia, el secretari i representant d’EPI, Jaume Castellà.

D’aquesta manera, la primera Trobada ha consistit en donar a conèixer el Projecte a diferents institucions del territori per tal d’unir aliances i complicitats. Entre les persones convidades hi ha hagut representants del COPATE, de la URV, del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya de Terres de l’Ebre, del col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de les Terres de l’Ebre, del col·legi d’Enginyers de Tarragona i Terres de l’Ebre, del Gremi d’Instal·ladors del Montsià i de l’Ateneu Cooperatiu de les Terres de l’Ebre.

Des de Serveis Socials del Consell Comarcal del Montsià i de l'ajuntament d'Amposta, i les cooperatives FITES Terres de l’Ebre i EPI han estat fent un estudi de camp per conèixer les diferents realitats que hi ha a la comarca. «Fa temps que hi ha famílies que no poden fer front al cost de les factures, però també està passant amb les empreses, hi ha qui està pagant 3 cops per desconeixement», ha explicat Núria Ferré, regidora de Drets Socials i Ciutadania a l’Ajuntament d’Amposta. «El sentiment general és de por i inseguretat i de renúncia al confort energètic», Neus Miró, representant de la Cooperativa FITES Terres de l’Ebre. En aquest sentit, també es pretén fer pedagogia entre la ciutadania perquè sigui conscient de les tarifes que hi ha, i dels descomptes als quals pot accedir-hi depenen de la seva situació personal. «Els Serveis Socials som punts de referència per a les nostres persones usuàries i les podem assessorar, però no arribem a tota la ciutadania. La finalitat d’aquest projecte és millorar la qualitat de vida de les persones i la manera d’arribar més lluny, és treballar en un objectiu en comú des de les diferents àrees», comentava Assumpta Eixarch, coordinadora de Serveis Socials a l’Ajuntament d’Amposta.

El full de ruta  per mitigar les situacions de vulnerabilitat energètica es dissenyarà de forma preventiva, comunitària i sostenible.

Col·labora