El Consell Comarcal del Montsià presenta al•legacions contra el Pla de protecció del Delta de l‘Ebre elaborat per MITECO

01/04/2021 Actualitat

El Consell Comarcal del Montsià presenta al•legacions contra el Pla de protecció del Delta de l‘Ebre elaborat per MITECO

Posar el focus a la gestió dels sediments, tenir en compte la participació ciutadana i dels sectors implicats i garantir la seguretat de les persones, les poblacions properes i el manteniment de les activitats socioeconòmiques i els ecosistemes del Delta, aquestes són algunes de les al·legacions que ha presentat el Consell Comarcal del Montsià a l’esborrany del Pla de protecció del Delta de l’Ebre presentat pel Ministeri per a la Transició Ecològica de l’Estat Espanyol (MITECO).

En total són 34 propostes de millora. L’ens comarcal crítica que la solució que es doni en el pla sigui la de deixar que la costa del Delta retrocedeixi centenars de metres justificant-ho com a l’actuació més natural, quan la vulneració del Delta ha estat provocada per l’acció humana, com són la instal·lació d’embassaments i el canvi climàtic. « Són més de 600 pàgines buides de contingut, sense concreció, sense ambició i menystenint tota la tasca feta per la Taula de Consens. L’única frase que concreta textualment, es dejar actuar a los procesos, evolución natural libre, està clara la idea, deixar morir el delta, és un pla de desprotecció», apunta el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig.

També s’exigeix una anàlisi rigorós sobre el cost i benefici d’actuar en la gestió dels sediments fluvials, tenint en compte les pèrdues econòmiques que s’originen en cada temporal, ja que, les actuacions en la gestió de sediments són obviades per part del Ministeri pels costos econòmics. A més, reclamen una planificació ben definida amb fonaments jurídics, objectius, diagnòstic i amb programes de mesures i inversions.

Des del Consell Comarcal del Montsià és recalca també la importància de definir actuacions alternatives que siguin ambientalment viables així com la d’un marc jurídic per fer complir les accions i assegurar la protecció del Delta.

Per acabar, demanen col·laboració entre l’Administració General de l’Estat i la Generalitat de Catalunya.

El Pla de Protecció del Delta de l’Ebre elaborat pel Ministeri per a la Transició Ecològica es va presentar en forma d’esborrany el passat mes de febrer. Des de la seva publicació fins al proper cinc d’abril les diferents institucions i plataformes poden presentar les al·legacions al Pla que es preveu estigui enllestit a finals d’any.

 

 

 

Col·labora