El Consell Comarcal del Montsià engega una campanya audiovisual per promocionar el català al Montsià

22/02/2022 Actualitat

El Consell Comarcal del Montsià engega una campanya audiovisual per promocionar el català al Montsià

Al Montsià en Català, aquest és el lema de la campanya audiovisual que ha impulsat el Consell Comarcal del Montsià per promocionar la llengua catalana a la comarca, coincidint amb el fet que aquesta setmana ha sigut el Dia Internacional de la Llengua Materna. «Una data que es commemora amb l’objectiu de preservar i protegir totes les llengües i dialectes que es parlen al món. I ho fem en un moment en què, com ja és habitual, el català és atacat pel Govern espanyol», apunta el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig. A final de gener es feia pública la referma de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga alguns centres educatius de Catalunya a impartir el 25% de les classes en castellà.

El vídeo principal, acompanyat de quatre càpsules audiovisuals, pretén potenciar l'ús de la llengua catalana davant els nouvinguts a la comarca, destacar el català com a eina d'inclusió social i enfortir l'autoestima de la identitat cultural montsianenca. «És un vídeo carregat de simbolismes amb un estil trencador.  A través d’un referent lingüístic i literari de la nostra terra com és Sebastià Juan Arbó hem volgut explicar les nostres singularitats. Volem interpel·lar molta gent, sobretot el jovent, però també la gent adulta que són els qui han defensat la llengua fins ara», comenta Àlex Espuny, codirector de Lokomotoraful.  

L’audiovisual s’enviarà durant els propers dies als diferents centres educatius del Montsià. «Estem en un moment en el qual el català és molt residual en l’àmbit social, i encara que al Montsià aquesta realitat és molt diferent, com a territori d’acollida que som, ens hem d’esforçar a dirigir-nos a les persones nouvingudes prioritzant el català enlloc del castellà perquè continuï sent la llengua vehicular del territori i del país» destaca Roig.

Actualment, les Terres de l’Ebre són el territori de Catalunya que més usa el català en el dia a dia. De fet, segons la Direcció General de Política Lingüística a l’Ebre gairebé el 90% de la població ebrenca el parla habitualment.  

Per veure el vídeo clica aquí.

Col·labora